Hvorfor skal man fylle på med frukt og grønt i løpet av dagen?


Hvorfor er frukt, bær og grønnsaker så viktig for helsen? Et høyt inntak av frukt og grønnsaker er gunstig i forhold til forebygging av bl.a. kreft, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, overvekt og diabetes. Frukt og grønnsaker inneholder en rekke stoffer som virker sykdomsforebyggende, og kan ikke erstattes av høye doser av enkeltstoffer i pille- eller pulverform.

 

Både kreft og hjerte- og karsykdommer utvikles over lang tid. Å venne seg til å spise rikelig med frukt og grønnsaker allerede i ung alder, er viktig fordi det forebygger utviklingen av disse sykdommene, og ikke minst fordi det danner grunnlag for gode matvaner.

Nasjonalt råd for ernæring anbefaler alle daglig å spise minst 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaker. Dersom anbefalingene følges, kan 10 - 15 % av hjerte- og karsykdommer og kostholdrelaterte kreftformer forebygges.

Anbefalingen betyr nesten en fordobling av dagens inntak. Å øke tilgjengeligheten av frukt og grønnsaker, blant annet i skolen, i barnehager, alle typer kantine, som møteservering og dagligvarebutikkene, er viktige ledd i - og en forutsetning for - å nå dette målet.

Hva bidrar frukt og grønnsaker med i det daglige kostholdet?
Frukt og grønnsaker er viktige i det daglige kostholdet fordi de inneholder mye vitaminer, mineraler og fiber, men samtidig gir de lite fett og energi. Det betyr at frukt og grønnsaker tilfører kroppen mange verdifulle næringsstoffer som vi har behov for uten å samtidig tilføre mye energi og fett som vi generelt sett får for mye av i vårt kosthold.

Frukt og grønnsaker bidrar med omkring:

10 % av kalsiuminntaket
15 % av jerninntaket
40 % av det daglige folatinntaket
45 % av fiberinntaket
90 % av vitamin C-inntaket
35 % av vitamin A-inntaket

Frukt og grønnsaker gir i tillegg farge på tallerkenen og dermed økt matglede.

Hvor mye bør jeg spise?

Spis minst fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker daglig. Halvparten bør være grønnsaker.
Spis helst forskjellige sorter frukt, bær og grønnsaker.
Spis gjerne tomater, løk, purre og hvitløk.
Spis gjerne friske, rå, hermetiske, fryste eller varmebehandlede frukt, bær og grønnsaker.

Hva er én porsjon?

Én porsjon er: 100 gram = En håndfull.

Til små barn reduseres porsjonene til et barns håndfull.


Inneholder maten fortsatt næringsstoffer?


Den som er frisk og spiser variert vanlig mat, trenger ikke tilskudd av annet enn tran (omega 3), samt folat til gravide. Myten om at matvarene, og spesielt frukt (appelsin) og grønnsaker, ikke lenger inneholder vitaminer, har ikke rot i virkeligheten.  Gjennom nasjonalt og internasjonalt samarbeid følges matvarenes innhold av næringsstoffer nøye.

I Norge er det Helsedirektoratet og Mattilsynet som har ansvaret for dette. Nyere forskning viser at f.eks. innholdet av vitamin C i appelsiner er slik Matvaretabellen angir.


Les mer på Helsedirektoratets nettsider.